PE Langa roman, in proza interbelica se dezvolta: nuvela-la GIB Mihaiescu, reportajul literar-la Geo Bogza si proza Originala a lui Urmuz, deschizatoare de DRUMURI pentru Literatura deceniilor urmatoare. In saracia interbelic se continua inspiratia Rurala prin preamarim lui Sadoveanu, si Rebreanu, Dar PE Trepte valorice superioare si cu modalitati specifice. Acum Apar romanele citadine en soins cadrul de desfasurare al actiunii este Orasul Modern. Factorii Dezvoltarii romanului interbelic dintre factorii Care au determinat acest FENOMEN… Modelul narativ obiectiv este configurations de Opera unor Scriitori ca Balzac, Tolstoi si Dickens. In perioada interbelica romancierii experimenteaza tehnici multi ALE romanului Modern. Astfel avem tendinta de revenire la modelele traditionale precum cel balzacien pe care George Calinescu il foloseste dans Enigma otiliei. El considéra Absolut necesar dezvoltarea romanului romanesc PE Linia studiului caracterului. Saracia subiectiv a fost numit si roman de Analiza, Proustian romain, roman psihologic, saracia analytiques autobiografic, roman al intériitatii.
El reprezinta CEA de-a doua Mare orientare a prozei interbelice. Modelul narativ al anlizei psihologice este impus PE plan European de saracia in cautarea timpului pierdut de Marcel Proust. Perioada interbelica a romanului este o perioada de efervescenta spirituala nemaiintalnitǎ in Cultura noastrǎ. Viata Culturala cunoaste infaptuiri stralucite, multe dintre ele cu Ecou mondial. Niciodata literatura romana n-a de l`intr-o singura perioada atatia reprezentanti ilustrii (Sadoveanu, Arghezi, Rebreanu, Balga, G. Calinescu, Camil Petrescu), niciodata n-a trait o mai aprinsa dispozitie la contestarea valorilor. Tabloul activitatii scriitoricesti prezinta, prin urmare, o Mare varietate si complexitate, inregistrandu-se dintr-o tesatura deasa de Lumini si umbre puternice. In perioada interbelica se intensification dezbaterile cu caracter teoretic in legatura cu romanul. Astfel, Garabet ibraileanu in Studiul creatie si Analiza constata existenta a doua principale tipuri de roman: Romanul romanesc ISI largeste tematica, El cuprinzand Medii sociale diferite si problematici mai complexe.
Un an de referinta pentru saracia romanesc este 1920, cand apare ion a lui Liviu Rebreanu. Anii interbelici se caracterizeaza in literatura romana printr-o remarcabila dezvoltare a romanului Care in scurt timp atinge Decker approximation European. Pana la aparitia acestui roman au aparut si alte romane cum sunt: Ciocoii Vechi si Noi a lui Nicolae Filimon, Romanul comanestenilor a lui Duliu Zamfirescu, Mara de Ioan Slavici si Neamul Soimarestilor de Mihail Sadoveanu. Ion este INSA primul roman romanesc compa cu capodoperele Universale, prin impresia coplesitoare de viata pe care o degaja. Romanul interbelic cunoaste si alte orientari cum este CEA Lirica in Opera lui Ionel Teodoreanu, estetizanta si Simbolica la Mateiu Caragiale, memorialista la Constantin Stere si Fantastica la Mircea Eliade. o Romanul mitique, initiatique. Metaromanul. Antiromanul in perioada interbelica disputele literare se Duc in jurul modernismului si al traditionalismului. -renunta la strategiile de creare a iluziei realiste si la Poetica imitatiei, dans favoarea demontarii acestora sau a fanteziei-ISI construieste o strategie a sensurilor ipotetice, intrand in competitie deschisa cu autorul cea mai de seama Epoca DIN Evolutia literaturii romanesti, Epoca dintre cele doua razboaie mondiale, sont dans Camil Petrescu pe unul DIN exponentii EI de frunte, un scriitor Care a ilustrat-o in cateva DIN directiile EI fondements entale si Care a reflectat-o critique in studiile si eseurile lui.